Desertų „guru“

11.00–11.45, lapkričio 23 d., Gamtamokslinės virtuvės laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Kaip pasigaminti šaltą desertą be šaldytuvo? Sakysite, tai neįmanoma. Mes įrodysime, kad tai galima padaryti be šaldiklio, be specialių aparatų ir vos per 10 minučių. Tik reikia žinoti kelias gudrybes. Apie jas ir papasakosime, o jūs išbandysite ir galėsite įvertinti ragaudami bei vadindami save desertų „guru“.

Desertų „guru“

12.00–12.45, lapkričio 23 d., Gamtamokslinės virtuvės laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Kaip pasigaminti šaltą desertą be šaldytuvo? Sakysite, tai neįmanoma. Mes įrodysime, kad tai galima padaryti be šaldiklio, be specialių aparatų ir vos per 10 minučių. Tik reikia žinoti kelias gudrybes. Apie jas ir papasakosime, o jūs išbandysite ir galėsite įvertinti ragaudami bei vadindami save desertų „guru“.

Pojūčių ekspertai

13.00–13.45, lapkričio 23 d., Gamtamokslinės virtuvės laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Ar žinote, koks įspūdingas yra jūsų gebėjimas atpažinti įvairius kvapus? Uoslės receptoriai leidžia gauti nemažai informacijos iš mus supančios aplinkos. Tačiau yra veiksnių, kurie šį pojūtį silpnina arba, atvirkščiai, leidžia sustiprinti. Atlikdami praktikos darbą, įvairiomis sąlygomis turėsite galimybę atpažinti įvairius kvapus, įsivertinti savo kvapų suvokimo laipsnį ir sužinoti, ar galite tapti pojūčių ekspertu.

Pojūčių ekspertai

14.00–14.45, lapkričio 23 d., Gamtamokslinės virtuvės laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Ar žinote, koks įspūdingas yra jūsų gebėjimas atpažinti įvairius kvapus? Uoslės receptoriai leidžia gauti nemažai informacijos iš mus supančios aplinkos. Tačiau yra veiksnių, kurie šį pojūtį silpnina arba, atvirkščiai, leidžia sustiprinti. Atlikdami praktikos darbą, įvairiomis sąlygomis turėsite galimybę atpažinti įvairius kvapus, įsivertinti savo kvapų suvokimo laipsnį ir sužinoti, ar galite tapti pojūčių ekspertu.

Bandelių kepimas

15.00–15.45, lapkričio 23 d., Gamtamokslinės virtuvės laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Cukrus + šiluma + grybai = kvapnios, skanios bandelės! Ar kada susimąstėte, kokių grybų mama arba močiutė įmaišo į tešlą, prieš kepdama bandeles? Kodėl būtina šiluma ir cukrus? Kokių ypatingų ingredientų būtina nepamiršti, kad viskas puikiai pavyktų? Poromis atlikdami tiriamąjį darbą, turėsite puikią galimybę ne tik išsiaiškinti gudrybes, kaip ruošti tešlą bandelėms, bet ir pamatyti, Read more about Bandelių kepimas[…]

Bandelių kepimas

16.00–16.45, lapkričio 23 d., Gamtamokslinės virtuvės laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Cukrus + šiluma + grybai = kvapnios, skanios bandelės! Ar kada susimąstėte, kokių grybų mama arba močiutė įmaišo į tešlą, prieš kepdama bandeles? Kodėl būtina šiluma ir cukrus? Kokių ypatingų ingredientų būtina nepamiršti, kad viskas puikiai pavyktų? Poromis atlikdami tiriamąjį darbą, turėsite puikią galimybę ne tik išsiaiškinti gudrybes, kaip ruošti tešlą bandelėms, bet ir pamatyti, Read more about Bandelių kepimas[…]

Gilių karas ir kaštonų mūšis

10.00–10.45, lapkričio 24 d., Gamtamokslinės virtuvės laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Kiekvienas organizmas yra prisitaikęs prie įvairių natūralių aplinkos sąlygų svyravimų, lemiančių šių organizmų požymių kitimą. Atlikdami tiriamąjį darbą, aiškinsitės, kas turi įtakos požymių kitimams ir kokia jų reikšmė evoliucijoje. Sverdami, matuodami ir atlikdami matematinius veiksmus, sužinosite, kas laimės gilių kare ir kaštonų mūšyje!

Gilių karas ir kaštonų mūšis

11.00–11.45, lapkričio 24 d., Gamtamokslinės virtuvės laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Kiekvienas organizmas yra prisitaikęs prie įvairių natūralių aplinkos sąlygų svyravimų, lemiančių šių organizmų požymių kitimą. Atlikdami tiriamąjį darbą, aiškinsitės, kas turi įtakos požymių kitimams ir kokia jų reikšmė evoliucijoje. Sverdami, matuodami ir atlikdami matematinius veiksmus, sužinosite, kas laimės gilių kare ir kaštonų mūšyje!

Šilta–šalta

12.00–13.30, lapkričio 24 d., Gamtamokslinės virtuvės laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Kuo skiriasi egzoterminės ir endoterminės reakcijos? Tai išsiaiškinsite atlikdami tiriamąjį darbą. Įvertinsite skirtingų cheminių medžiagų savybes – ar reaguodamos mišiniuose jos naudoja šilumą, o gal ją išskiria? Dirbdami savarankiškai, išmoksite pasigaminti reikiamus darbui tirpalus, aptarsite cheminių medžiagų (kurios bus naudojamos tyrimui atlikti) biologinę reikšmę. Sužinosite, kaip gyvūnai prisitaikę vykdyti termoreguliaciją.

Šilta–šalta

14.00–15.30, lapkričio 24 d., Gamtamokslinės virtuvės laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Kuo skiriasi egzoterminės ir endoterminės reakcijos? Tai išsiaiškinsite atlikdami tiriamąjį darbą. Įvertinsite skirtingų cheminių medžiagų savybes – ar reaguodamos mišiniuose jos naudoja šilumą, o gal ją išskiria? Dirbdami savarankiškai, išmoksite pasigaminti reikiamus darbui tirpalus, aptarsite cheminių medžiagų (kurios bus naudojamos tyrimui atlikti) biologinę reikšmę. Sužinosite, kaip gyvūnai prisitaikę vykdyti termoreguliaciją.

Maisto medžiagų nustatymas įvairiuose tirpikliuose

11.00–11.45, lapkričio 24 d., Žemynos laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Atlikdami integruotą biologijos ir chemijos tiriamąjį darbą, susipažinsite su pagrindinėmis maisto medžiagomis, jų savybėmis ir funkcijomis. Laikydamiesi sveikos gyvensenos principų, iš pateiktų pavyzdžių savarankiškai susikomplektuosite pusryčius, pietus ar vakarienę. Naudodamiesi įvairiais reagentais, išmoksite nustatyti angliavandenius, riebalus ir baltymus pasigamintuose tirpaluose. Darbo pabaigoje įsivertinsite elektroninėje erdvėje.

Maisto medžiagų nustatymas įvairiuose tirpikliuose

12.00–12.45, lapkričio 24 d., Žemynos laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Atlikdami integruotą biologijos ir chemijos tiriamąjį darbą, susipažinsite su pagrindinėmis maisto medžiagomis, jų savybėmis ir funkcijomis. Laikydamiesi sveikos gyvensenos principų, iš pateiktų pavyzdžių savarankiškai susikomplektuosite pusryčius, pietus ar vakarienę. Naudodamiesi įvairiais reagentais, išmoksite nustatyti angliavandenius, riebalus ir baltymus pasigamintuose tirpaluose. Darbo pabaigoje įsivertinsite elektroninėje erdvėje.

Maisto medžiagų nustatymas įvairiuose tirpikliuose

13.00–13.45, lapkričio 24 d., Žemynos laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Atlikdami integruotą biologijos ir chemijos tiriamąjį darbą, susipažinsite su pagrindinėmis maisto medžiagomis, jų savybėmis ir funkcijomis. Laikydamiesi sveikos gyvensenos principų, iš pateiktų pavyzdžių savarankiškai susikomplektuosite pusryčius, pietus ar vakarienę. Naudodamiesi įvairiais reagentais, išmoksite nustatyti angliavandenius, riebalus ir baltymus pasigamintuose tirpaluose. Darbo pabaigoje įsivertinsite elektroninėje erdvėje.

Greičiausiai veikiantis fermentas

14.00–14.45, lapkričio 24 d., Žemynos laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Atlikdami tiriamąjį darbą išsiaiškinsite, kaip kepenų fermentas katalazė reaguoja į skirtingas substrato (vandenilio peroksido) koncentracijas. Turėsite unikalią galimybę savarankiškai atlikti matavimus, fiksuoti duomenis elektroninėse lentelėse ir grafiškai pavaizduoti gautus rezultatus. O tyrimo metu, panaudoję „slaptą ginklą“, galėsite sukurti efektingą šou elementą.

Greičiausiai veikiantis fermentas

15.00–15.45, lapkričio 24 d., Žemynos laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Atlikdami tiriamąjį darbą išsiaiškinsite, kaip kepenų fermentas katalazė reaguoja į skirtingas substrato (vandenilio peroksido) koncentracijas. Turėsite unikalią galimybę savarankiškai atlikti matavimus, fiksuoti duomenis elektroninėse lentelėse ir grafiškai pavaizduoti gautus rezultatus. O tyrimo metu, panaudoję „slaptą ginklą“, galėsite sukurti efektingą šou elementą.

Greičiausiai veikiantis fermentas

16.00–16.45, lapkričio 24 d., Žemynos laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Atlikdami tiriamąjį darbą išsiaiškinsite, kaip kepenų fermentas katalazė reaguoja į skirtingas substrato (vandenilio peroksido) koncentracijas. Turėsite unikalią galimybę savarankiškai atlikti matavimus, fiksuoti duomenis elektroninėse lentelėse ir grafiškai pavaizduoti gautus rezultatus. O tyrimo metu, panaudoję „slaptą ginklą“, galėsite sukurti efektingą šou elementą.

Žemės riešuto galia

10.00–11.30, lapkričio 25 d., Žemynos laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Sužinosite, kokia svarbi organizmui iš maisto gaunama energija, taip pat energijos kiekio priklausomybės veiksnius. Naudodamiesi elektronine programėle, apskaičiuosite, kiek per parą turite gauti energijos, kad jūsų organizmas normaliai augtų, vystytųsi ir atliktų kitas gyvybines funkcijas. Savarankiškai susikonstruosite prietaisą ir juo apskaičiuosite žemės riešuto energiją, ją palyginsite su žirnio ir pupelės išskirtu energijos kiekiu. Darbo pabaigoje Read more about Žemės riešuto galia[…]

Žemės riešuto galia

12.00–13.30, lapkričio 25 d., Žemynos laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Sužinosite, kokia svarbi organizmui iš maisto gaunama energija, taip pat energijos kiekio priklausomybės veiksnius. Naudodamiesi elektronine programėle, apskaičiuosite, kiek per parą turite gauti energijos, kad jūsų organizmas normaliai augtų, vystytųsi ir atliktų kitas gyvybines funkcijas. Savarankiškai susikonstruosite prietaisą ir juo apskaičiuosite žemės riešuto energiją, ją palyginsite su žirnio ir pupelės išskirtu energijos kiekiu. Darbo pabaigoje Read more about Žemės riešuto galia[…]

Plazmolizė

14.00–15.30, lapkričio 25 d., Žemynos laboratorija Organizuoja: Vilniaus Žemynos gimnazija

Dirbdami poromis, pasiruošite skirtingų koncentracijų gliukozės tirpalus. Tam jums reikės prisiminti matavimo dydžius ir formules.  Taip pat patobulinsite preparatų ruošimo ir darbo su mikroskopu įgūdžius. Stebėdami raudonojo svogūno ląstelių, paveiktų skirtingų koncentracijų gliukozės tirpalais, mėginius, palyginsite gautus rezultatus. „Kahoot“ programa padės įtvirtinti įgytas praktines žinias.